Miért fontos egy hitel kamatperiódusa?

  2021. április 06.

A kamatperiódus azt az időszakot jelenti, ami alatt nem változik egy hitel kamata. Egy hitel kamatperiódusát a hitelfelvevő választhatja ki a bank által kínált lehetőségek közül. Érdemes alaposan átgondolni a döntést, mert a futamidő alatt nincs lehetőség a kiválasztott kamatperiódust módosítani. De miért fontos egy hitel kamatperiódusa? Most kiderül!

 

Ahogy nő a kamatperiódus hossza, úgy emelkedik a kölcsön kamata. Egy hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitel jobban kiszámíthatóvá és átláthatóbbá válik hosszú távon. A hosszabb kamatperiódus alacsonyabb kamatot jelenthet.

A bankok különböző kamatperiódusú kölcsönöket kínálnak. Minél rövidebb a kamatperiódus, annál alacsonyabb kamatlábbal kaphat hitelt. Minél hosszabb időre fixált a kölcsön kamata, annál kiszámíthatóbb a hitelkonstrukció, ám cserébe magasabb hitelkamatot kell fizetni.

A választható kamatperiódusok: 3-6-12 havi, 3-5-10-15-20 éves. Mikor lejár a választott kamatperiódus, módosulhat a kamat mértéke, ami a törlesztőrészlet csökkenését illetve emelkedését is jelentheti.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...