Mi lesz a hitelkiváltó hitel fedezete?

  2021. április 27.

A lakáshitelek kiváltásának többségében az az ingatlan lesz a hitelkiváltó hitel fedezete, amelyik a régi hitel fedezete volt. Ritkábban fordul elő fedezetcsere egy lakáshitel kiváltása során, vagyis, hogy megváltozik a fedezeti ingatlan. Nem előírás, hogy a hitelkiváltás során ugyanaz az ingatlan maradjon a fedezet. Csak akkor változhat meg a fedezet, ha az új, hitelkiváltó pénzintézet fedezeti szabályzata szerint az egy fedezetként elfogadható ingatlan, a kiváltó hitelintézet szerint is megfelelő értéket képvisel a kért kölcsön összegéhez és a jogszabályi előírásokhoz mérten.

 

Általában akkor fordulhat elő fedezetcsere a lakáshitel kiváltása során, ha az új fedezet hasonló vagy jobb minőségű és magasabb értékű, mint amit kivontak a hitelből. Amennyiben ez nem így van, számítani lehet rá, hogy az új, hitelkiváltó bank ragaszkodni fog az eredeti ingatlan fedezetként való ügyletben maradásához.


hirdetés

Olyan eset is előfordulhat, hogy a hitelkiváltás csak a meglévő fedezet mellé bevont másik fedezettel együtt valósítható meg. Ennek különböző okai lehetnek, például az időközben bevezetett új jogszabályok, a megemelkedett tőketartozás, az időközben lecsökkent értékű eredeti fedezet, stb. Ebben az esetben szükséges lehet egy másik ingatlan bevonása a hitelkiváltásba, amire ugyanúgy vonatkoznak a hitelt kiváltó pénzintézet előírásai.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...