Megjelent a rendelet a rezsicsökkentésről!

  2022. július 25.

Mostanában mindenkit foglalkoztató kérdés, hogy, hogyan alakul a rezsicsökkentés. Megjelentek a részletszabályok a rezsicsökkentés átalakításáról 2022. július 21-én. A kormány meghatározta, hogy mekkora fogyasztásig érvényes a korábbi kedvezményes ár, illetve az átlag feletti fogyasztás költségeit is. A változások 2022. augusztus 1-től lépnek életbe. Megjelent a rendelet a rezsicsökkenésről!

 

Megjelent a rendelet a rezsicsökkentésről

A rezsicsökkentés változásának főbb részletei:

  • Villamosenergia esetében az eddigi ár marad érvényben 2523 kWh/év mértékig. A gáz esetében az eddigi kedvezményes díjszabás megmarad 1729 m3/év mértékig, azaz 59 132 MJ/év értékig.
  • Mérési pontonként, vagyis felhasználási helyenként határozták meg a küszöbértéket. Ha egy személynek több ingatlana is van és mindegyiknek van külön mérőórája, akkor ingatlanonként érvényes a kedvezményes ár a meghatározott limit erejéig.
  • A villamosáram limit feletti fogyasztási ára A1 és A2 árszabás esetén 70,1 Ft/kWh, az eddigi kedvezményes ár 36 Ft/kWh. Gáz esetében az átlagfogyasztás feletti ár szeptember végéig 747 Ft, azt követően december végéig 767 Ft lesz köbméterenként, átlagfogyasztás alatt az ár 102 Ft/m3. (A 20 m3/ óra alatti gázórával rendelkező lakossági fogyasztók esetén.) Vagyis a villany ára a duplájára, a gáz ára pedig a hétszeresére emelkedik amennyiben a meghatározott limit felett fogyaszt.

Az új szabályok nem érvényesek villamosenergia esetében a B GEO, illetve a H tarifára. Vagyis az ilyen díjszabás alapján fogyasztott áramra a korábbi feltételek lesznek érvényesek. Az új árakat negyedévente felülvizsgálják, azaz az aktuális piaci környezetnek megfelelően az módosulhat negyedévente.

 

Hogyan kell értelmezni az éves fogyasztási limitet?

A napra lebontott fogyasztás nem lépheti át a küszöbértéket, ezért napi elszámolást kell alkalmazni. Az e feletti fogyasztás esetén már a magasabb ár fizetendő. A rendelet szerint: Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

Ennek értelmében, idén ténylegesen csak az augusztust követően fogyasztott villamosenergiára, gázra kerül bevezetésre az új szabály.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a fűtési szezonban, amikor a gáz-, és áramfogyasztás megemelkedik. A napra bontás miatt ebben az időszakban, akár akkor is megemelkedhet az ár, ha éves átlagban a fogyasztás nem lépné át a küszöbértéket.


hirdetés

Ezt a problémát a jogalkotó fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény bevezetésével orvosolhatja. Ez azt jelenti, hogy a magasabb fogyasztású, téli hónapokra a kedvezményes áron biztosított gáz is nagyobb mennyiségű lehet. Fontos tudni, hogy ez a kikötés kizárólag a gáz kapcsán van nevesítve.

 

Hogyan érinti a változás a társasházakat, lakásszövetkezeteket?

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházakra, lakásszövetkezetekre egy kedvezmény kerül bevezetésre a gázárakkal kapcsolatban. A társasházak a lakóépületben megtalálható műszakilag megosztott, önálló lakások száma alapján jogosultak a kedvezményes gázfogyasztásra.

Vagyis egy hatlakásos társasház esetében a kedvezményes limit a normál 1729 m3/év érték hatszorosa lesz. Így gyakorlatilag a házközponti fűtéssel rendelkező, lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak nyújt kedvezményt a rendelet.

A kedvezmény kihasználásához nyilatkozni kell a társasházaknak, lakószövetkezeteknek. A nyilatkozat a benyújtást követő hónaptól lesz érvényes.

 

Mi lesz azokkal a házakkal, ahol napelem van?

Szakértők szerint a napelemmel rendelkező ingatlanok számára a villamosenergiát továbbra is az elfogyasztott és a betáplált mennyiség különbözete alapján határozzák meg. Ez alapján nézik meg, hogy a fogyasztás átlépte-e a küszöbértéket, illetve határozzák meg a megfizetendő árat is.

 

Mi helyzet az albérletekkel?

Felhasználói helyenként, azaz lakásonként jogosult mindenki a jogszabályban nevesített fogyasztás mértékéig a kedvezményes árra. Vagyis az albérletként kiadott ingatlanokra a kedvezményes díjszabás lesz érvényes. Magasabb fogyasztás esetén a főbérlő csak a többletfogyasztás jogszabályban rögzített normál árát kérheti el.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...