Könnyen elbukhatja a babaváró hitelt!

  2019. április 26.

A családok javára számos támogatás látott napvilágot az elmúlt időszakban. A kormány célja ezekkel a kedvezményekkel a népesség növelése. A kamatmentes 10 millió Ft-os babaváró hitel 2019. július 1-től érhető el. A hitel nagy előnye, hogy szabadon felhasználható. Viszont nem árt odafigyelni, mert könnyen elbukhatja a babaváró hitelt, ha nem figyel a részletekre. A babaváró hitel elsődleges célja az, hogy a fiatalokat gyermekvállalásra ösztönözze. Ennek érdekében, olyan szabályok születtek, amivel büntetik, ha nem teljesül a kívánt cél. Cikkünkben ezek közül most csak a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

 

Könnyen elbukhatja a babaváró hitelt – ennek legfontosabb okai:

  • Amennyiben túl korán születik meg a gyermek, a támogatást elbukja a házaspár. A babaváró hitelnél kizárólag a 2019. július 1. után született gyermek, vagy az ekkor legalább 12 hetes magzat vehető figyelembe. Az első gyermek születésénél a kamatmentes hitel visszafizetését 3 évre felfüggesztik, a második gyermeknél újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, és elengedik a fennálló tartozás 30%-át. Ha a harmadik gyermek is megszületik, elengedik a teljes fennmaradó tartozást.
  • Ha 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a hátra lévő időre piaci kamatozásúvá válik. A szankciók alól az sem jelent felmentést, ha igazolható egészségügyi probléma miatt nem született gyermek. Ha a szülés orvosilag ellenjavallott, méltányossági kérelmet lehet benyújtani. Pozitív elbírálás esetén annyi könnyítést kaphatnak az ilyen párok, hogy a kamattámogatást 24 havi részletfizetben lehet visszafizetni, nem egy összegben.
  • A babaváró hitel igénybevételének egyik feltétele, hogy a feleség az igénylés időpontjában már betöltse a 18 életévét, illetve még ne töltse be a 41. életévét.
  • Amennyiben elválik a házaspár a futamidő alatt, akkor egy összegben vissza kell fizetni az addigi kamattámogatást, a hitelt pedig piaci kamattal kell a továbbiakban visszafizetni.
  • Ha negatív KHR listán szerepel a házaspár bármelyik tagja, nem kaphatják meg a babaváró hitelt.
  • Amennyiben a babaváró hitel futamideje alatt bármikor fennáll, hogy a házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyar lakcímmel, akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett támogatást pedig 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.
  • Ha a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül elhalálozik, akkor a hitel csak 6 hónap múlva alakul át piaci kamatozásúra. A korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...