Kaphat-e hitelt, ha már szereplője egy hitelügyletnek adóstársként?

  2021. május 04.

Előfordul, hogy valaki már szereplője egy hitelügyletnek valamilyen formában, viszont később ő is szeretne hitelt felvenni. De vajon kaphat-e hitelt, ha már adóstársa valakinek? A hitelfelvételnél az első, amit a bankok megvizsgálnak a jövedelem, illetve az egyéb törlesztés alatt álló hitelek összege. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg valaki, akkor nagy valószínűséggel nem igényelhet hitelt.

 

Adóstársat akkor kell bevonni egy hitelügyletbe, ha a hitel feltételeinek egyedül nem felel meg a hitelfelvevő, vagy ha jogszabály rendelkezik arról, hogy szerepelnie kell benne. Adóstársként háromféle módon kerülhet a hitelügyletbe:

  • Kötelező jelleggel, ilyen a házastárs, élettárs.
  • Fizetőképesség javítása érdekében, ebben az esetben kedvezőbb kondíciókat érhet el az adós, illetve nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.
  • Technikai adóstárs, az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja például a haszonélvező.

 

Ha valaki adóstárs egy hitelügyletben, vehet fel hitelt, de befolyásolja hitelfelvételi lehetőségeit. A bank a hitel igénylésekor figyelembe veszi a korábban felvett hitelt. Az adós és az adóstárs felelőssége azonos a felvett kölcsönben, de a bank eltérően ítélheti meg a két személy kockázati tényezőit.


hirdetés

Alaposan gondolja át, hogy kinek lesz az adóstársa egy hitelben, mert akár komoly következményei is lehetnek. Amennyiben az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, a hitelt nyújtó intézménynek joga van az adóstárstól követelni a tartozást, amelyet akár munkabéréből is levonhatnak. Ha Ön fizeti az adós helyett adóstársként a hitelt, az befolyásolja jövedelme terhelhetőségét hitelfelvételkor, amit a JTM szabály határoz meg.

Ha esetleg negatív KHR listára kerül azért, mert a hitelfelvevő nem fizeti azt a hitelt, amiben Ön adóstárs, elesik a hitelfelvétel lehetőségétől, mert KHR-es ügyfelek ritkán kaphatnak hitelt. A bank nem vizsgálja azt, hogy ki miatt került fel a negatív KHR listára, ha ott van az számukra egy rizikófaktor.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...