Ingatlanfedezet feltételei jelzáloghitel esetén

  2021. május 10.

Hitelfelvételkor szigorú banki követelményrendszernek kell megfelelnie a hitelfelvevőnek. Minden hitelintézetnek van egy általános, és egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott hitelezési szabályzata. Ha ennek megfelel a hiteligénylő, akkor kaphat hitelt. Ha valaki a hitelfelvétel alapkövetelményeinek akár egyikén is elbukik, biztos lehet benne, hogy nem kaphat kölcsönt. Teljesíteni kell a személyi feltételeket, meg kell lennie az előírt munkaviszonynak, a jövedelemnek el kell érnie a bank által meghatározott mértéket, be kell szerezni a megfelelő dokumentumokat, illetve jelzáloghitel esetén az ingatlanfedezet feltételeinek is stimmelnie kell.

Jelzáloghitel esetén fontos, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan megfeleljen a hitelt nyújtó bank követelményeinek. Érthető, hogy szigorúak ezek a feltételek, hiszen a banknak be kell biztosítania magát arra az esetre, ha az adós nem tudja fizetni a felvett jelzáloghitelt. A fedezteként felajánlott ingatlan lesz ez a biztosíték. Amennyiben az adós nem tudja fizetni a kölcsönt, akár el is veszíthati a fedezeti ingatlant.

 

Ingatlanfedezet feltételei jelzáloghitel esetén:

  • tulajdoni lap
  • megfelelő érték
  • az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek
  • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek)
  • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
  • önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett. Tulajdoni lapján perfeljegyzés nincs.)
  • banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
  • tehermentesség, vagy elfogadható teher (Az az ingatlan, melynek tulajdoni lapján sem perfeljegyzés, sem jelzálogjog, sem végrehajtási jog, sem elidegenítési és terhelési tilalom nincs feljegyezve.)

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...