Így lehet lejárat előtt végtörleszteni a Babavárót

  2024. 02.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 11 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt születne egy gyermek, akkor ez a kedvezmény lejáratig megmarad. Amennyiben a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a tartozás 30%-át, a harmadik gyerek érkezésekor pedig az állam átvállalja az aktuális teljes tartozást. Emellett az első és második baba érkezésekor kérhető fizetési kötelezettség 3 éves szüneteltetése is.

 

Hamarosan lejár az 5 év az első Babaváró igénylőknél. Azonban ha nem született gyermek, akkor megemelkedik a törlesztőrészlet. Komoly következménnyel jár, ha nem születik gyerek az első 5 évben:

  • Az addig kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. Ez a 2019-es igénylések esetén 1,5-2 millió forint.
  • Megszűnik a kamatmentesség, a hitel a továbbiakban piaci kamatozásúvá válik. Ez a mai kamatkörnyezet alapján azt jelentené, hogy a havi törlesztőrészlet 46 ezer forintról közel 100 ezer forintra emelkedne.

 

Az eddigiek ismeretében a 2019-es igénylőknek körülbelül negyedénél még nem született gyermek, ha pedig a határidőre tényleg nem érkezik meg, akkor náluk komoly kiadásnövekedés várható.

Vajon milyen feltételekkel lehetne a Babavárót az 5. év lejáratakor teljes egészében visszafizetni? Ezzel a megoldással ugyanis megúszható a kamatemelkedés, vagyis a későbbi törlesztőrészletek növekedése.

Bármikor díjmentesen előtörleszthető a Babaváró hitel. Ennél a hitelnél is lehetőség van a kölcsön lejárat előtti végtörlesztésére. Illetve a teljes visszafizetés mellett a futamidő alatt a támogatott kölcsön részbeni előtörlesztése is kérhető, és a jogszabály alapján az előtörlesztésért a bankok nem is kérhetnek díjat. A jogszabály erről az alábbiakat mondja ki: A hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel.

 

Ha a futamidő első 5 évében, a gyermek megszületése előtt az eredeti kölcsönösszegnek legalább a felét idő előtt visszafizetné, akkor az azon összegre addig kapott kamattámogatást is ki kell fizetni az előtörlesztéssel egy időben az állam felé.

Ha utólag, de még az 5. év lejárta előtt megszületik a gyermek, akkor ezt a kamattámogatást visszakérhetik az államtól, vagyis a jogszabály szerinti teljesítés esetén a visszafizetett kamattámogatást újra megkaphatják, tehát az nem vész el.

 

A hitel teljes, vagy részbeni előtörlesztése azt eredményezi, hogy a visszafizetendő kamattámogatás kisebb lesz. Ez érthető, hiszen kisebb tőkére, vagy épp rövidebb ideig kapta a bank az államtól kamattámogatást, melyet utólag vissza kellene fizetni. Emiatt tényleg érdemes az előtörlesztésen azoknak elgondolkodnia, akik már előre tudják, hogy az 5. év végéig nem születik gyermekük. De a kamattámogatás visszafizetését ezzel a lépéssel nem lehet megúszni.

Azonban azon párok, akiknél az 5. év közeledtével még nem született meg a baba, a Babaváróhoz kapcsolódó büntetést, a kamattámogatás visszafizetését nem úszhatják meg. Ugyanakkor a kamatemelkedés, a törlesztés növekedése megelőzhető ezzel a lépéssel.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...