Hitelkártyák, melyek befolyásolhatják hitelfelvételét

  2021. szeptember 29.

Ha a jövedelem elég magas is egy kölcsön felvételéhez, azzal sokan nem számolnak, hogy lehet olyan már meglévő hitele, amiről nem is tud, illetve nem gondolja, hogy az hitelnek minősül. Ezek általában valamilyen hitelkártyák, amiket egy másik szolgáltatás igénybevételekor kapott. Akár egy kihasználatlan, esetleg nem is ismert hitelkeret miatt is elutasíthatják személyi kölcsön igénylését.

 

Kevesen tudják, de a vásárlói kártya is hitelkártyának minősül. Ennek oka, hogy a szerződés megkötésekor a felhasználó nem kap egyértelmű tájékoztatást. Ettől még a kondíciók ugyanúgy érvényesek, sőt még kellemetlenséget is okozhat egy késedelmes fizetés esetén, ugyanis a kamat sokszor a 30%-ot is meghaladja. A feltételek ismeretének hiánya a kártya tulajdonosát nem mentesíti azok teljesítésétől. Amennyiben aláírta a megállapodást, azt teljesíteni kell.

A kedvezménykártya igazából egy hitelkártya díjvisszatérítéssel. Ezek a hitelkártyák az áruhitelekhez kapcsolódnak. A kártyákat birtokosaik a legtöbb esetben pontgyűjtő kártyáknak vagy kedvezménykártyáknak hiszik. Ennek oka, hogy hűséggel kapcsolatos funkcióik vannak, illetve a vásárlások után visszatérítések járnak. Viszont, ha megszegi a kártyára vonatkozó szabályokat, sok pénzt bukhat.

 

Akkor is elutasíthatja a pénzintézet személyi kölcsön hitelkérelmét, ha egy kihasználatlan hitelkártyája vagy folyószámlahitele van. Gyakori eset, hogy egy áruházban kedvezményt kapott a hitelkártya-szerződés megkötéséért cserébe, amelyet aztán sosem használt, ezért úgy gondolja, hogy nincs jelentősége. Ettől függetlenül a személyi kölcsön felvételét befolyásolja, mégpedig a JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) szerint, 5%-kal számít bele a törlesztőrészletbe.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...