Drágulnak a forintosított devizahitelek

  2021. augusztus 02.

Sokan vettek fel hitelt az elmúlt időszakban. Rosszul járhatnak azok, akik a változó kamatozású kölcsön mellett döntöttek, mert az alapkamat emelésének hatása gyorsan érzékelhető lesz ezeknek a hiteleknek kamatában. A BUBOR értéke jellemzően igen gyorsan reagál az alapkamat módosulására, ezért drágulnak a forintosított devizahitelek. Az augusztusban forduló forintosított devizahitelesek kamata 0,54 százalékponttal fog megemelkedni.

 

A jegybanki alapkamat júniusban és júliusban emelkedett 0,60 százalékponttal. Ezzel az irányadó kamatláb már 1,20%. Az alapkamat emelése kihat a lakáshitelek kamatára is.

Az új hiteligénylők inkább a fix kamatozású kölcsönöket részesítik előnyben, viszont a régebbi hiteligénylők nagy része változó kamatozású kölcsönnel rendelkezik. Ennek nagyon egyszerű oka van, a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hitellé alakították át.

Az alapkamat megnövelése miatt a BUBOR értéke is megemelkedett. A 3 havi irányadó referencia-kamatláb értéke 1,33%-ra emelkedett július 28-ra. Ez 0,54 százalékponttal magasabb, mint a három hónappal ezelőtt érvényes érték.


hirdetés

Az augusztusban forduló régi devizahitelek kamata 0,54 százalékponttal meg fog emelkedni. Ez a kamatemelkedés nem csak a volt devizahitelesekre lesz hatással, hamarosan az összes változó kamatozású kölcsönnél érzékelhető lesz.

 

A kamatemelkedés már tavaly elkezdődött. 2020 év eleje óta a 3 havi irányadó referenciamutató értéke nagyságrendileg 1,10 százalékponttal nőtt. A kamatemelkedés már megtörtént, viszont az adósok nagy része még nem érzékelte, ugyanis a tavalyi év március 18-án bevezetett hitelmoratórium elfedi a kamatemelés hatását. A hitelmoratórium a jelenleg ismert feltételek mellett szeptember végén lejár, vagyis annak hatását az adósok októberben fogják érzékelni. Fontos tudni, hogy a törlesztés szüneteltetése nem véd a kamatemelkedés ellen, a moratórium lejártát követően a törlesztők megemelkednek az érintett hiteleknél.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...