Drágább lesz a bankolás!

  2023. április 05.

Díjemelésre számíthatnak azok, akiknek van bankszámlája. Drágább lesz a bankolás! Sorra jelentik be a bakok az infláció feletti díjemelést. A korábbi években a pénzromlás csekély üteme miatt a bankok is csak visszafogottan emeltek. 2022-ben viszont átlagosan 14,5%-kal nőttek az árak. Sajnos ezt az áremelkedést a bankok is beépítik az ügyfelek költségeibe.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a pénzügyi szolgáltatások díja tavaly más termékcsoportokkal összehasonlítva kifejezetten mérsékelten, éves szinten mindössze 5,9%-kal drágult.


hirdetés

Az inflációs emelés lehetősége jogszabályban rögzített, és ezzel a bankok kétharmada élni is fog. Jelenleg nulla és 3500 forint között mozog egy bankszámla havi díja. A következő hetekben 15-20%-os drágulás várható.

Egyes bankok az összes bankkártyahasználathoz kapcsolódó költséget megemelték: 

  • Egy sima forint alapú betéti kártyáért az eddig 6 712 forint helyett közel nyolcezret kell fizetni évente.
  • A havi 2 ingyenes tranzakción (150 000 Ft-ig) túlmenően többe kerül majd a készpénzfelvétel minimális és maximális díja.
  • Már az ATM-es készpénzbefizetésért és az egyenleglekérdezésért is fizetni kell.
  • A késedelem és a hitelkeret túllépésének költsége, valamint a zárlati díj is emelkedett.
  • A részfoglalkoztatottaknak és munkanélkülieknek is jár az Európai Unióban egy úgynevezett alapszámla. Ennek díját is emelhetik, a minimálbérrel arányosan. Több pénzintézet is havi háromezer forintot kér majd érte.

 

A hitelintézetek kizárólag szigorú jogszabályi feltételek betartásával módosíthatják a bankszámla- vagy kártyaköltségeiket. A bankok az általános szerződési feltételeiben rögzített feltételekkel emelhetnek díjakat, de az infláció ilyen körülmény az összes banknál.

A költségek változásáról az ügyfeleket legalább két hónappal korábban tájékoztatni kell, megnevezve az emelést megalapozó indokot. Új díjat emiatt nem lehet bevezetni, és nem szabad megváltoztatni a meglévő díj számítási módját sem.

Érdemes lehet kedvezőbb számlacsomagra váltani, mert így kedvező esetben akár évi több tízezer forintot is spórolhat az ember. A jegybank adatai szerint az ügyfelek többsége már 2020-ban is havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, miközben alig használta a számláját.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...