Bérleti szerződés közjegyző által hitelesített dokumentumai

  2021. május 11.

Egy ingatlan bérbeadásakor nagyon fontos az ingatlanbérleti szerződés, melyben a felek megállapodnak. Ezt mindenképpen írásban kell rögzíteni. A bérbeadó viseli a nagyobb kockázatot. A bérlőt csak a bérleti szerződés megszüntetésével lehet kimozdítani az ingatlanból, azonban előfordulhat, hogy a bérlő nem akar kiköltözni, nem teljesíti a fizetési kötelezettséget. Ezért érdemes a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalni. A közjegyző szerződésszegés esetén lehetővé teszi az elmaradt teljesítés közvetlen bírósági végrehajtását. Cikkünkben összegyűjtöttük a bérleti szerződés közjegyző által hitelesített dokumentumait.

Kétféle módja lehetséges a közjegyzői eljárásnak: magát a bérleti szerződést foglaltatják közjegyzői okiratba; a már megkötött bérleti szerződés bizonyos rendelkezéseit támogatják közjegyzői okirattal.

 

Bérleti szerződés közjegyző által hitelesített dokumentumai

  • Kiköltözési nyilatkozat: Ezt a bérlő teszi a bérbeadó irányában, amiben a bérlő vállalja, hogy amennyiben megszűnik a jogviszony, elhagyja az adott ingatlant.
  • Kötbér fizetési kötelezettség: Ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, illetve megrongálja az ingatlant, akkor ezek a pénzkövetelések is bírósági végrehajtás útján követelhetőek a bérlőn.
  • Zálogjog: Mi szerint a vagyontárgyak, amelyek az ingatlanban vannak, értékesíthetőek, és ebből a bérbeadó a követelését kielégítheti.
  • Ténytanúsítvány: A közjegyző leltárba veszi a bérleményben található vagyontárgyakat.
  • Igazságügyi szakértő: A bérbeadó feladata, hogy az ingatlant rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban biztosítsa a bérlő számára, így ha minőségi kifogás van a bérleménnyel kapcsolatban a közjegyző igazságügyi szakértőt rendelhet ki.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...