Az adósság tovább száll-e az örökösre?

  2021. március 23.

A jogszabályok szerint lehet adósságot örökölni, nem csak vagyont. Az adósság tovább száll az örökösre. De mi történik, ha valaki adósságot örököl? Az örökséget az örökös fél lemondhatja, viszont ebben az esetben nem lehet csak az adósságot visszautasítani. Vagy a teljes örökségről lemond, vagy a hagyaték egésze az örökösre száll, vagyonnal, tartozással együtt.

 

Amennyiben valaki visszautasít egy örökséget, az a következő örökösre száll, aki eldöntheti hogy elfogadja-e. Ha senki nem fogadja el, akkor az állam örökli meg és válik törvényes örökössé.

Amennyiben adóságot is örököl valaki, azt nem kell azonnal visszafizetni, mivel a jogszabály alapján az örökösök a hagyatéki tartozásokért kizárólag a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felelnek. Ebben az esetbe érdemes felbecsültetni, hogy mekkora az örökölt vagyon, és ez alapján milyen értékű vagyont köteles az örökös kifizetni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...