A legtöbb ATM-ből már mobillal is lehet készpénzt felvenni

  2024. 18.

2023-ban körülbelül minden ötödik bankkártya volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba. A fejlődés látványos, hiszen a számuk csak tavaly 37%-kal nőtt, az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba. A jó hír, hogy legtöbb ATM-ből már mobillal is lehet készpénzt felvenni.

 

A kártyás fizetések 14%-a már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105%-os növekedés az előző évhez képest, ami érthető, hiszen a telefon általában kéznél van, az elfogadóhelyek 96%-ánál pedig lehet érintés nélkül fizetni. Viszont sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Hogy az adott automata erre alkalmas-e, arról a rajta lévő kis piktogram tanúskodik. A készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelni, mintha bankkártyát használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobiltelefont kell az érzékelőhöz érinteni.

 

A mobillal nagyrészt ugyanazokat a szolgáltatásokat lehet elérni, mint a bankkártyával, vagyis a készpénzfelvételen kívül például le lehet kérdezni a számlaegyenleget, fel lehet tölteni a telefonegyenleget, ám pénzt befizetni nem mindenhol lehet. Fontos, hogy a mobiltárca használatakor is meg kell adni a PIN kódot az ATM-nek.

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket.

Bankszámlánként havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmentesen vehető fel készpénz bármelyik bank forint ATM-jéből, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyát használni. Ha van Revolut számlája, akkor az ahhoz tartozó bankkártyával csomagtól függően további 75-750 ezer forintot vehet fel ingyenesen, természetesen akkor is, ha a kártyát a mobiltárcában regisztrálta. Ez azért praktikus, mert a Revolut számlára a magyar bankszámláról díjmentesen lehet kártyás tranzakcióval pénzt átemelni, így költség nélkül emelhető meg az ingyenes készpénzfelvételi limit.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...