A hitelfedezeti biztosítás járvány idején is segíthet

  2021. június 21.

A hitelfedezeti életbiztosítások nyújtják a leggyorsabb anyagi segítséget, ha bajba kerül. Kiegészítő biztosításokkal munkanélküliség, kórházi kezelés vagy egyéb okból történő keresőképtelenség ellen is bebiztosíthatja magát. A koronavírus-járvány sem kivétel, a hitelfedezeti biztosítás járvány idején is segíthet. A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetségének) tagjai közül, egyiknél sem tartozik a kizárások közé a koronavírus fertőzés.

Az új szerződések jelentős része úgynevezett hitelfedezeti életbiztosítás. A haláleseti kifizetés adó- és örökösödési illetékmentes, és nem része a hagyatéknak, így nem kell megvárni a hagyatéki eljárás lezárását.

Lakáshitel felvételekor fontos, hogy a biztosítási védelemről is gondoskodjon, mert egy lakáshitelt 10-20 évig is törleszthet, ami alatt bármi megtörténhet. Amennyiben az adós meghal, a biztosító kifizeti a fennálló hiteltartozást a banknak.

A biztosítási összeg az a pénz, amit a biztosító kifizet, ha a hiteligénylő meghal. Hitelfedezeti biztosításnál ez a kölcsön eredeti összege. Ebből a fennálló hiteltartozás a pénzintézeté, a többi pedig a családé. Amennyiben kockázati életbiztosításról van szó, hitelfedezet nélkül, akkor is érdemes legalább három évnyi jövedelmednek megfelelő biztosítási összeget választani. Ennek oka az, hogy általában ennyi idő kell ahhoz, hogy a család rendezni tudja a kieső jövedelemből adódó anyagi nehézségeket.

 

Kiegészítő biztosításokkal ki lehet bővíteni a biztosítási védelmet úgy, hogy ne legyen baj akkor sem, ha hosszabb időre kiesne a jövedelme. A keresőképtelenség esetére szóló kiegészítő akkor fizet, ha baleset vagy betegség (például a COVID fertőzés) miatt nem tud dolgozni, így betegszabadságra/táppénzre kellett mennie, amelyet orvos igazol.

Egy komolyabb egészségügyi probléma esetére, olyan kiegészítő biztosítást is lehet kötni, ami a kórházban töltött napok után fizet egy meghatározott összeget. Ez napi 1-40 ezer forint lehet. Általában ezek a biztosítások bármilyen okú kórházi ápolásra fizetnek. Vannak olyan konstrukciók, amelyek kizárólag akkor szolgáltatnak, ha baleset miatt kerül kórházba. Ezek olcsóbbak.

 


hirdetés

A fizetésben is vannak különbségek a biztosítások között. Van olyan biztosítás, amelyik az első naptól fizet, de olyan is akad, amelyik csak a kórházban töltött 3. vagy 5. naptól. Egyes biztosítók nem szabják meg a térített napok maximális számát, viszont van olyan is, ahol betegség esetén 90 nap, baleset miatti kórházi ápolásnál pedig 180 nap a limit.

Az életbiztosítási szerződéseknél előfordulhat, hogy az adott biztosító várakozási időt ír elő. Ez azt jelenti, hogy hiába van már élő szerződés, meghatározott ideig csak balesetből eredő szolgáltatásokat teljesít. A várakozási idő hossza nagyon különböző lehet, 2-6 hónap.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...