Milyen lakástámogatásokat kaphat vidéken?

  2020. február 12.

Az elmúlt években számos családtámogatási programmal állt elő a kormány, melynek célja a népességnövekedés. Az egyik legnépszerűbb családtámogatás a CSOK. Bizonyára nem csak a Budapesten élők szeretnék igénybe venni a lakástámogatásokat. Sok embert érdekel milyen lakástámogatást kaphat vidéken. Nemrég került bevezetésre a falusi CSOK, mellyel a vidéken élő családokat támogatná a kormány, illetve szorgalmazná a vidéki élet fellendülését. Az úgynevezett preferált kistelepüléseket érintő lakáscélú támogatások 2020-ban is elérhetőek lesznek. Sőt az adó-visszatérítés támogatás is igényelhető, ha ezeken a teleüléseken építkezik, bővíti vagy korszerűsíti otthonát.

 

A falusi CSOK 2019 júliusától elérhető lakáscélú támogatás. A falusi CSOK azokon az 5.000 fő alatti településeken érhető el, ahol a 2003. január 1-jei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultságot az adott település lélekszáma és a népességcsökkenés mértéke határozza meg. A falusi CSOK-ban 2486 település lehet érintett. A támogatás a tanyákra is teljes mértékben kiterjed függetlenül attól, hogy a tanya helyileg hol található. A kormány reméli, hogy a támogatással elősegíti a vidék népességmegtartó erejét, valamint azt, hogy ne néptelenedjenek el a falvak. 

 

Milyen lakástámogatást kaphat vidéken?

Falusi CSOK

A Falusi CSOK támogatás összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is. A kedvezményt igénylők tanyán és preferált kistelepüléseken kaphatnak magasabb összegű állami támogatást lakásvásárlásra és bővítésre, korszerűsítésre, vagy csak bővítésre, korszerűsítésre. A támogatás kizárólag lakásvásárlásra nem igényelhető.


A falusi CSOK összege használt lakás vásárlás és egyidejűleg korszerűsítési, bővítési cél esetén:


hirdetés
  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
  • 3 gyermek esetén 10 millió forint

Gyakorlatilag elérhető az új lakás vásárlásához, építéshez kapcsolódó CSOK összege használt lakáscél esetében is. Fontos azonban, hogy a fenti összegnek maximum a fele fordítható lakásvásárlásra.

 

A falusi CSOK összege kizárólag korszerűsítési, bővítési cél esetén:

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forint
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint

 

CSOK hitel

A futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitel is elérhető falusi CSOK mellé.

A CSOK hitel maximális összege lakásvásárlás és korszerűsítés, bővítés esetén:

  • 2 gyermek esetén 10 millió forint
  • 3 gyermek esetén 15 millió forint

Amennyiben kizárólag korszerűsítés, bővítés a cél, akkor a fenti összegek felét kaphatja meg a család.

 

Az ÁFA visszatérítési támogatás meghosszabbítása

Az ÁFA visszatérítési támogatás az új lakások építéséhez kapcsolódó támogatás, összege maximum 5 millió forint. Az igénylők visszakaphatják az építési költségek számláinak ÁFA tartalmát. Fontos tudni, hogy kizárólag a 27%-os ÁFA tartalmú számlák fogadhatók el.

Ezt a fajta támogatást 2019. év végéig lehetett igényelni, ugyanakkor a határidőt a preferált kistelepüléseknél meghosszabbították. Sőt 2020 januárjától már nem csak az építkezéseknél, hanem a korszerűsítéseknél, bővítéseknél is visszaigényelhető a számlák adótartalma az érintett községekben, falvakban. Ezzel további, maximum 5 millió forint összegű támogatás érhető el.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...