Miért lehet hasznos egy hitelkártya?

  2023. 09.

A hitelkártya egy speciális bankkártya. Mint a neve is mutatja, egyfajta hitelkeret kapcsolódik hozzá. A bank hitelezi meg a rendelkezésre álló összeget. A hitelkártya birtokosa nem saját pénzét használja, hanem a hitelintézetét. A hitelkártyán rendelkezésre álló összeget egyénre szabva, a pénzintézet állapítja meg, ami általában a nettó kereset 2-3-szorosa. A bankok nagyon kedvező feltételekkel bocsájtják ki a hitelkártyákat. De miért lehet hasznos egy hitelkártya? Cikkünkből megtudhatja.

 

Egy hitelkártya önmagában nem jelent semmilyen kötelezettséget, csak anyagi biztonságot nyújthat tulajdonosának váratlan kiadások esetén. A hitelkártya használói kedvezményekre, illetve árengedményekre lehetnek jogosultak egyes boltokban, web áruházakban. Lehet vele pontokat is gyűjteni, amelyeket a web áruházakban lehet beváltani. A legismertebb kedvezmény, hogy a hitelkártyával történő vásárlásokkor a végösszeg bizonyos %-át visszatéríti a hitelintézet a hitelszámlára, illetve, ha partnerüzletekben vásárol az árengedmény akár 10-20%-os is lehet.

Vajon, ha ennyi kedvezmény társul egy hitelkártyához, miért éri meg a bankoknak? A válasz, azért, mert a hitelkártyáért éves, vagy havi díjat számolnak fel, és értékesíthetnek mellé más banki termékeket is. Illetve azokon az ügyfeleken is sokat keres a bank, akik nem fizetik vissza időben a tartozásukat, vagy más hibát követnek el, például túllépik a hitelkeretüket, vagy készpénzt vesznek fel hitelkártyájukkal.

 

Miért lehet hasznos egy hitelkártya?

Amire érdemes odafigyelni

  • Ha túllépi a hitelkeret visszafizetésének határidejét a bank kamatot számol fel, ami igen magas, a hitelkártya THM-je 30% fölötti.
  • Ha visszafizetéskor, akár csak pár forint is hiányzik a teljes hitelkeretből, akkor is a teljes összegre kell a kamatot fizetnie.
  • Kerülje a hitelkártyával történő készpénzfelvételt, mert sokkal drágább, mintha bankkártyával venne fel készpénzt, illetve a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli.
  • Ha egy banki termék mellé hitelkártyát is ajánlanak Önnek, nem feltétlen kell elfogadni, mert attól, hogy Ön nem használja a kártyát, és aktiválva sincs, költségek merülhetnek fel, mint például a kártya díja, vagy a számlafizetési díj.

 

A bankkártya és a hitelkártya között alapvető különbségek vannak. A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül a számla egyenlege szolgál. Addig tudja használni bankkártyáját, míg van pénz a számláján. Használhatja vásárlásra, készpénz felvételre, egyéb ügyintézésre. A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. A hitelintézet által megállapított hitelkeretet használja, így nem kell pénzt elhelyezni a számlájára. A hitelkártyát a hitelkeret erejéig tudja használni vásárlásra. Csak abban az esetben lesz kamatmentes a vásárlásra felhasznált keretösszeg, ha a hitel teljes összegét visszafizeti a türelmi időszak végéig.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...