Mekkora legyen a hitelfedezeti életbiztosítás összege?

  2022. január 19.

A hitelfedezeti biztosítások úgynevezett kockázati életbiztosítások. A hitelfedezeti biztosítás lényege, hogy ha esetleg az adós elhalálozik a hitel futamideje alatt, a biztosító kifizeti a hiteltartozást a család helyett. A futamidő végén nem jár vissza pénz, a termékkel a biztonságot vásárolja meg az adós. A hitelfedezeti életbiztosításoknak több típusa van. Fontos kérdés, hogy mekkora legyen a hitelfedezeti életbiztosítás összege?

 

Mekkora legyen a hitelfedezeti életbiztosítás összege?

Klasszikus hitelfedezeti biztosítás

A klasszikus hitelfedezeti életbiztosításnak a biztosítási összege folyamatosan csökken a futamidő alatt, mindig az aktuális hiteltartozással egyenlő. A biztosító a hitelt nyújtó intézménynek fogja kifizetni az összeget probléma esetén, így az ingatlan is a családban marad. A klasszikus hitelfedezeti biztosításnak két fajtája van:

  • Csoportos életbiztosítás: Ez egy biztosítási csomag, törlesztésvédelmi biztosítás néven fut. Az életbiztosítási védelmen kívül más szolgáltatásokat is tartalmaz, mint például a munkanélküliségi, táppénz vagy rokkantsági kiegészítőket. A biztosítási díjat a kölcsön törlesztőrészlenének vagy a hitel összegének nagyságából számítják ki. A biztosítási összeg mindig az aktuális hiteltartozással egyenlő. A csomag összes szolgáltatását meg kell vásárolni.
  • Egyéni életbiztosítás: Amelynek díját a hitelfelvevő életkora, egészségi állapota, a futamidő hossza és a felvett hitelösszeg nagysága alapján határozza meg a biztosító. Ehhez kiegészítőket is lehet vásárolni, mint amilyenek a törlesztésvédelmi csomagban vannak. A biztosítási összeg itt is csökkenő, vagyis a futamidő alatt az aktuális hiteltartozással egyenlő, amit tragédia esetén a biztosító kifizet.

 


hirdetés

Kockázati életbiztosítás

Ha tragédia esetén a családjáról is gondoskodni szeretne, akkor nemcsak a hiteltartozás visszafizetésére, hanem a jövedelem pótlására is kell gondolni. Erre a problémára jelenthet megoldást egy hitelfedezeti céllal kötött kockázati életbiztosítás, amelynek nem csökken a biztosítási összege.

Az egyéni kockázati életbiztosítások, amelyeket hitelfedezeti célra is meg lehet kötni, minden biztosító termékválasztékában megtalálhatók, és kiegészítők széles választékával bővíthetők. A kockázati életbiztosítás akkor is megköthető, ha a hitelt már régebben felvette.

Fontos, hogy a biztosítás megkötésekor a biztosítási összeg ugyanakkora legyen, mint a felvett kölcsön nagysága, vagy annál magasabb:

  • Ha a biztosítási összeg egyenlő a felvett hitelösszeggel, akkor körülbelül a futamidő felétől maradhat a család számára érdemi összeg a kieső jövedelmed pótlására.
  • Amennyiben szerződéskötéskor a felvett kölcsönnél magasabb az összeg, akkor a kezdeti időszakban is lesz elegendő pénze a családnak.

 

További információkat itt talál!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...