Hogyan alakul a Babaváró válás, újraházasodás esetén?

  2022. május 19.

A Babaváró hitel feltételeit kormányrendelet határozza meg. Az alapesetben kamatmentes konstrukció 2022. december 31-ig igényelhető. A Babaváró feltételeit még az igénylés előtt érdemes nagyon alaposan átnézni, hiszen egyes élethelyzetek megváltozása komoly következményekkel járhat a kölcsön kondícióit illetően, és így az adósokra nézve is. Hogy alakul a Babaváró válás, újraházasodás esetén? Mutatjuk!

 

A Babaváró alapvető feltétele, hogy az igénylők házasok legyenek, hiszen az állam ezzel a hitellel a gyermekvállalást kívánja támogatni. Ha az igénylők elválnak, az alábbi szankciókra lehet számítani:

  • Az alapeseti kamatmentesség megszűnik, vagyis az állam által addig megfizetett kedvezményes kamat a továbbiakban normál kamattá változik. Ez akkor érvényes, ha a párnak az igényléstől számított 5 éven belül gyermeke születik.
  • Ezen felül, ha az igénylést követő 5 évben a válás időpontjáig nem születik gyermek, az addig kapott kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetni.

 

Válás esetén két opció lehetséges. Az egyik, ha van elég megtakarítás, vissza lehet fizetni a kölcsönt, ezzel az emelkedő kamatoktól, így a havi törlesztőrészletek emelkedésétől óvhatják meg magukat az igénylők. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig a kölcsön törlesztése folytatódik a magasabb kamattal.

 

Abban az esetben, ha bármelyik fél újraházasodik és már visszafizették a Babavárót, egyik fél sem veheti fel újra. Viszont ha viszik tovább a tartozást és valamelyik fél ismét elkötelezi magát, akkor a Babaváró részükre kamatmentesen újraindítható. Ehhez a következő feltételeket kell teljesíteni:

  • A hitel folyósítását követő 5 éven belül kell újraházasodni ahhoz, hogy a Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezmények újra elérhetőek legyenek. Amennyiben valaki 5 évet követően házasodik újra, hiába születik gyermeke, a kölcsönt továbbra is piaci kamattal kell fizetni.
  • Az első gyermek teljesítésének határideje az újraházasodást követően folytatódik. Vagyis a házasságkötéstől kezdve nem indul újra az 5 év az első gyermek teljesítésére.
  • Ha az előző házasságból született már 1 gyermek, akkor az újraindulást követően születendő gyermek már a második babának fog számítani, de csak abban az esetben, ha a támogatott személy korábbi házasságából származó gyermekét közös háztartásban neveli tovább az új házastárssal. Ebben az esetben folytatódik a kamatmentes időszak, amely a futamidő végéig tart. Az állam elengedi a tartozás 30%-át és a törlesztőrészlet fizetése további 3 évre szüneteltethető. Ha nem született gyermek az első házasságból, akkor a második házasságba érkező gyerek Babaváró szempontjából első gyermeknek fog minősülni, vagyis a kamatmentesség jár utána.


Hiába köt újabb házasságot a házaspár mindkét tagja, csak az egyikük tudja továbbvinni a kamattámogatott hitelt. Ha pedig az új pár mindkét tagja felvette előző partnerével a Babaváró hitelt, akkor az újraházasodást követően született közös gyermekeik után járó kedvezményeket csak az egyik kölcsön után tudják kihasználni.

Ha egyik fél sem házasodik újra és nem is fizették vissza a kölcsönt, akkor nem tudják a kedvezményeket igénybe venni, a Babavárót piaci kamatokkal kell tovább fizetni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...