Rohamosan fogynak a hitelek!

  2018. november 06.

Még mindig rohamosan fogynak a hitelek, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár lakáshitelről. Harmadával több lakáshitelt és csaknem másfélszer annyi személyi kölcsönt vettek fel szeptemberben az emberek, mint egy évvel ezelőtt. Szeptemberben 77,6 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek, ami 35%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsön új szerződéses összege 41,8 milliárd forintra emelkedett, ami 45%-os emelkedést jelent. A vállalati hitelezés is aranykorát éli, hasonlóan a 2008-as évhez, tudhatjuk meg az MNB adataiból.

 

A háztartási hitelfelvételek 81%-át a személyi kölcsön, és a lakáshitel teszi ki, amelynek a teljes összege 147 milliárd forint volt szeptemberben. Ez szintén harmadával magasabb az egy évvel korábbinál. A lakáshitelezés a 2008-as csúcsnak megfelelő szintre emelkedett, idén 641 milliárd forintnyi lakáscélú hitelt vettek fel az emberek az év első kilenc hónapjában. Ha ilyen ütemben halad a hitelfelvétel, az év egészében akár a 900 milliárd forintot is elérheti a lakáscélú hitelek összege, a személyi kölcsönöknél pedig a 450 milliárd forint is meglehet. Ezek az értékek magasabbak, mint amit az idei évre jósoltak a banki szakértők. Szóval a magyarok hiteléhsége továbbra is csillapíthatatlan.


hirdetés

A lakossági hitelezésben nem csak a mennyiség, hanem a minőség is javul. Jellemzően a személyi kölcsönök nagy része fix kamatozású, a lakáshitelek körében is egyre népszerűbbek a hosszú kamatperiódusú hitelek. Szeptemberben már az új lakáshitelek csaknem 50%-a 5 évnél hosszabb kamatperiódusú volt, viszont a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú lakáshitelek aránya is nőtt az előző hónapokhoz képest, 15% volt.

 

Az új lakáshitel átlagkamata emelkedett, a tavaly év végi 4,01%-ról 4,74%-ra. Valószínűsíthető, hogy ez a 73 bázispontos emelkedés több mint fele nem tényleges banki kamatemelés, hanem a statisztikai összetételhatás következménye (nagyobb arányban szerepelnek benne hosszabb kamatperiódusú, de drágább hiteleket).

A személyi kölcsön a lakáshitellel ellentétben olcsóbb lett, átlagos THM-je 13,6%-ra csökkent, ami a tavaly év végi értéknél 1 százalékponttal alacsonyabb. A gépjárműhitelek 9,8%-os THM-e nagyjából stagnálást, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 6,6%-os átlagértéke viszont drágulást jelez.

Szeptemberben 37 milliárd forinttal több hitelt vettek fel az emberek, mint amennyit törlesztettek, a nettó hiteltranzakciók volumene március óta stabilan pozitív érték.

 

A lakosság teljes banki hitelállománya 6064 milliárd forint lett szeptember végén, ennek 54%-a lakáshitel, 17%-a szabad felhasználású jelzáloghitel. Ez utóbbiak nagy iramú törlesztése miatt a teljes háztartási hitelállomány nagysága a hitelezés felpörgése ellenére 3,3%-kal emelkedett csak az elmúlt egy évben, a lakáshitelek viszont ezen belül 8,8%-os, a személyi kölcsönök pedig 37%-os emelkedést mutattak.

Az elmúlt egy évben 896 milliárd forinttal több hitelt vett fel a vállalati szféra, mint amennyit törlesztett, ilyen magas éves nettó hiteltranzakciós adatra a vállalatok esetében utoljára 2007 és 2008 nyara között volt példa.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...