Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy hitel kiválasztásánál?

2017-05-17

Ilyen alacsonyak még sosem voltak a hitelkamatok, mint napjainkban. Ez még a nem jelzálog alapú hitelekről is elmondható, mint például a személyi kölcsön. Az elmúlt évekhez képest közel 20%-os THM csökkenés mutatkozik e téren. A jelzálog alapú hiteleknél, ez a csökkenés még nagyobbnak mondható, nagyjából, a nem jelzálog alapú hitelek THM-jének harmada. Ez azért lehetséges, mert a személyi kölcsön mögött nem áll ingatlanfedezet, így az mindig is drágább lesz, mint egy jelzáloghitel. 

 

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően sokan vágtak bele a lakásvásárlásba, annak ellenére, hogy az ingatlanárak viszont emelkedtek. Könnyebben vettek fel személyi kölcsönt, ha gyors pénzügyi segítségre volt szükség.

 

Viszont az alacsony hitelkamatoknak hátránya is lehet, ha nem elég körültekintő az ember. Könnyen bajba is sodorhatja magát, mert így könnyebben beleugrik egy hitelbe. Hogy ez Önnel ne fordulhasson elő, összegyűjtöttünk néhány praktikát, amit érdemes hitelfelvétel előtt átgondolni.

Felelősség
Egy hitel felvétele mindenkinek saját felelőssége. Jól gondolja át, mert például egy lakáshitel esetében, akár 10-15 évre is elkötelezi magát.

Költségvetés
Mielőtt bármilyen hitelt felvenne, érdemes feltérképezni a családi kasszát. Mennyi a havi kiadás (rezsi költség, egyéb kiadások), esetleg milyen hitelek vannak már, amit havonta törleszteni kell.

Reklámok
Ne csak a reklámokat figyelje, és az alapján döntsön. Azon kívül, még számos lehetőség van, amivel esetleg jobban járhat, kedvezőbb az Ön számára. Több fáradtsággal jár, de megéri tájékozódni.

Hitelcél
Fontos, hogy a hitelcélnak megfelelő hitelt válasszon. Mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki pontosan tudja, hogy az Ön igényeinek melyik a legmegfelelőbb hitel, hogy járhat a legjobban, és ne dobjon ki feleslegesen pénzt az ablakon.

Bankok
Ne csak annak a banknak az ajánlatai között tájékozódjon, akinél számláját vezeti, mert lehet, hogy egy másik banknál sokkal kedvezőbb ajánlatot is talál.

Internet
Hogy személyesen ne kelljen az összes bankot végigjárnia az interneten is kiválóan tájékozódhat.

Törlesztőrészlet
Akkora törlesztőrészletet válasszon, ami gond nélkül belefér a havi költségvetésbe, egy esetleges váratlan nagyobb kiadás esetén is. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a kölcsön havi törlesztőrészlete, ne legyen nagyobb a havi jövedelem 10-15%-ánál.

Futamidő
Az optimális futamidő megválasztása nem könnyű. Ha túl rövid a futamidő anyagilag megterhelő lehet. Ha úgy érzi, hogy egy alacsonyabb törlesztőrészletet biztonságosabban tud fizetni, érdemesebb a hosszabb futamidőt választani a későbbi kellemetlenségek miatt. Általában van lehetőség előtörlesztése is.

Kamatok
Nagy kérdés, hogy a fix, vagy a változó kamatozású hitel éri meg jobban. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Értelemszerűen a változó kamatperiódusú kölcsönnél a kamat változik. Itt azt kell mérlegelnie, hogy a költségvetésébe, belefér-e a fizetés, egy esetleges emelkedés esetén is. Ha Ön jobban szereti, hogy a kiadásai pontosak, kiszámíthatóak legyenek, akkor a fix kamatozású hitelt érdemes választania.

Költségek
Ne csak a törlesztőrészletet vegye figyelembe, hanem a hitel körüli egyéb költségeket is. A kölcsön felvételekor előfordulhatnak egyszeri díjak, melyek költségesebbé teszik a hitelfelvételt.

Dokumentumok
Érdemes előre tájékozódni, hogy a kívánt hitel felvételéhez milyen dokumentumok szükségesek, hogy mire a hitel felvételére kerül a sor, hiánytalanul beszerezhesse őket. Például egy gyors segítséget nyújtó személyi kölcsön esetén, ezzel ne veszítsen időt.

Tartalék
Nem árt némi tartalékot képezni a kölcsön felvétele előtt, mert bármikor adódhat olyan váratlan élethelyzet, mikor nehézkessé válik a hitel fizetése, vagy egyáltalán nem fér bele a költségvetésbe. Ilyen esetekre jól jöhet némi megtakarított pénz.