Hogyan befolyásolják a családtámogatások a hitelképességet?

  2020. január 30.

Számos kedvezménnyel igyekszik a kormány a családokat támogatni, melynek célja, Magyarország népességének növelése. 2020. január 1-jétől két új elemmel is bővült a családtámogatási rendszer. A négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentességet élvezhetnek, a nagyszülők pedig igényelhetik a GYED-et. De vajon Hogyan befolyásolják a családtámogatások a hitelképességet?

 

A négygyermekes édesanyák SZJA-mentessége azt jelenti, hogy minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

A nagyszülői GYED bevezetése szerint a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra. Ennek feltétele, hogy részt vegyenek unokájuk gondozásában, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. A nagyszülői GYED iránti kérelmet a nagyszülőnek a foglalkoztatójánál kell benyújtania, amennyiben egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, akkor az ellátásért a vállalkozás székhelye szerint illetékes budapesti vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalnál, főváros esetében a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál folyamodhat elektronikus úton.

 

Hogyan befolyásolják a családtámogatások a hitelképességet?

Hogyan hat a nagyszülői GYED a hitelképességre?

A nagyszülői GYED igénybevételével a hitelképesség megváltozik. A nagyszülők hitelképességét a GYED igénylése előtt a jövedelmük alapján határozták meg, ezt követően pedig a GYED banki elfogadása a döntő. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály maximalizálja a jövedelem terhelhetőségét, vagyis meghatározza, hogy mekkora lehet a havi törlesztőrészlet.

Hitelfelvételkor a bankok megkülönböztetnek úgynevezett elsődleges és másodlagos jövedelemtípusokat. Azt is megszabják, hogy legalább mekkora összegűnek kell lennie az elsődleges jövedelemnek ahhoz, hogy hitelképesnek tekintsék az igénylőt. Jellemzően az alsó határ az aktuális minimálbér, de egyes hitelintézetek ennél magasabbra is tehetik a mércét. Amennyiben az elsődleges jövedelem eléri a szintet, akkor a másodlagos jövedelmet is hozzáadják, így határozva meg a bevállalható legnagyobb havi törlesztő összegét. A másodlagos jövedelmek elfogadása pénzintézetenként elértő lehet.

 

Az SZJA-mentességgel javul a nagycsaládosok hitelképessége!

A négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége egyrészt megemeli a nagycsaládok nettó jövedelmét, másrészt pedig hitelképességüket is javítja. Általában ezeknél a családoknál a szülők jövedelme nem elég nagy ahhoz, hogy teljes egészében kihasználhassák a gyermekek után járó adókedvezményt. Január 1-től ez a probléma megszűnt. Ennek két kedvező következménye lehet. Az egyik, hogy a magasabb jövedelemnek köszönhetően nagyobb összegű lakáshitelt, személyi kölcsönt vagy éppen Babaváró hitelt vehetnek fel, a másik, hogy a magasabb nettó miatt még kamatkedvezményt is kapnak a banktól, vagyis olcsóban jutnak pénzhez.

 


hirdetés

A Hitelmax hitelkalkulátora segít a legkedvezőbb kölcsön kiválasztásában. Ha nem akarja idejét azzal húzni, hogy bankról bankra jár, és hallgatja a hitelajánlatokat, igényeljen kölcsönt online. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a pénzintézet hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a kölcsönre.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...