Fix kamat hosszú éveken át! Jól járnak vele a hitelfelvevők?

  2018. július 27.

Napjainkban nagyon alacsonyak a hitelkamatok, ami rekord mennyiségű hitelfelvételt eredményezett, mondhatjuk, hogy a magyarok hiteléhsége csillapíthatatlan. A jövőben inkább emelkedhetnek a kamatok, további csökkenés nem igazán várható. A kamatemelkedést a jegybank is hangoztatja. Ezért is akarnak most többen hitelt felvenni, mint korábban. Igyekszik mindenki megvalósítani azokat a terveit, amihez hitel is szükséges. Egy esetleges kamatemelkedés miatt lehet kedvező a hitelfelvevők számára a fix kamat hosszú éveken át.

A fix kamatozású hitel általában drágább, mint a változó kamatozású, így joggal merül fel a kérdés, hogy valóban jól járnak-e vele a hitelfelvevők. A fix törlesztés mindig a normál kamatszint felett van. A rögzített kamattal az adós nem csupán a jelenlegi hitelhelyzet kockázatait fizeti meg, hanem az elkövetkező években megjelenőket is. Ez a magasabb kamatokban mutatkozik meg.


hirdetés

 

Fix kamat - fontos kérdések!

A fix kamat miért éri meg a bankoknak?

Egyes bankok 10-20 évre is fixálják a kamatot. Ez azért lehet nyereséges, mert magas kamatszintet határoznak meg, tehát pl. 9%-ot a jelenlegi piaci 4-5%-hoz képest. Vagyis, ha a jövőben a gazdaság továbbra is jól teljesít, a hitelintézet évente 5%-ot nyer. Ha a gazdaság mondjuk a 10. évtől kevésbé teljesít jól a pénzintézetnek ez még mindig kedvező, mert az első 10 év nyereségéből finanszírozhatja a második 10 év veszteségét.

 

A fix kamat miért éri meg Önnek?

A hitelfelvevő csak akkor jár jól, ha a jegybanki alapkamat a következő 10-20 évben megemelkedik 5-6 vagy akár 10%-ra. Ilyen magas alapkamat mellett a banki kamatok is felfelé indulnak. Tehát az adós akkor jár jól, ha gazdasági helyzet romlik. Viszont, ha Magyarország rosszabb gazdasági helyzetbe kerül, akkor a hitelfelvevő helyzete is nehezebb lesz (nem nő a fizetése, megszűnik a munkahelye stb.).

 

Fix kamatozású hitelt érdemes felvenni, vagy sem?

Erre a kérdésre kétféleképpen is lehet válaszolni. Az egyszerű válasz szerint, nem érdemes. A bonyolultabb válasz szerint, pedig azt lehet mondani, hogy a kamat mértékétől függ. Ha 20 évre fixálják a kamatot 10%-on, az nem jó, mivel a jelenlegi gazdasági helyzet szerint elképzelhetetlen, hogy a kamat olyan mértékben emelkedjen, amivel Ön jól jár.

 

Megoldás lehet megosztani a hitelt fix, illetve változó kamatozásúra?

Talán igen, ez lehet a legjobb megoldás. Ha például Ön 10 millió forintot szeretne felvenni a legjobb, ha felét fix kamatozással veszi fel, felét pedig rövidebb kamatperiódusú hitelben. Probléma esetén, Ön biztonságban van. A fix kamatozás se legyen 5 évnél hosszabb futamidejű. A Magyarországot húzó nyugati államok nagyon alacsony kamatszinttel számolnak a következő évtizedekre, és a gazdasági összefonódások miatt sem feltételezhetjük, hogy hirtelen felemelkedik a jegybanki alapkamat hazánkban.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...